Gyakran Ismételt Kérdések

 

Milyen hajó vezetése nem igényel kisgéphajó vezetői engedélyt, vagyis motorcsónak jogosítványt?

Belvízen 20 lóerő motorteljesítmény alatt, 7 méteres hajóhosszig (tengeren 3 méterig).

 

Tengeri jogosítványom van, hajózhatok ezzel a Dunán is?

Nem, a tengeri jogosítvány csak tengerre érvényes, a belvízi jogosítvány pedig folyókra, tavakra. Magyarországon történő hajózáshoz a belvízi motorcsónak jogosítvány szükséges, amely az EU összes belvizére érvényes.

  

Használhatom-e vitorlásra a megszerzett motorcsónak jogosítványomat?

Részben igen, a HSZ ugyanaz és kiegészítő vizsgát kell tenned vitorlás hajóvezetéstanból.

 

Elektromos hajóra is érvényes a jogosítványom?

Egyre több elektromos hajóval találkozhatunk a magyar vizeken, főképp a Balatonon. Az elektromos hajókra is teljesen ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a belsőégésű motorral felszerelt hajókra. Tehát a 14,7 kW teljesítményt meghaladó, vagy 7 m testhossznál nagyobb elektromos hajó vezetéséhez kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedélyre van szükség.

 

Jet sky vezetéséhez szükséges-e motorcsónakos jogosítvány?

Amennyiben H- hajólevele van, igen. Általában a jet ski-re vízi sporteszközként tekintünk, valójában a jet ski is kisgéphajónak minősül, tehát a vezetéséhez kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői engedélyre van szükség.

 

 Mi a belvízi kisgéphajó jogosítvány megszerzésének feltétele?

Min 18. életév, min.8 általános iskolai végzettség, magyarországi lakcím, orvosi alkalmassági igazolás, rendezett hatósági díjak.

 

Dolgozhatok ezzel a jogosítvánnyal pl. vízi taxiként?

Nem!! Kedvtelési célú kisgéphajó vezetői engedéllyel üzletszerűen nem szállíthatsz utasokat, ahhoz hivatásos hajóvezetői jogosítvány és sor más dolog is szükséges.

 

Hogyan zajlik a tanfolyam?

Az elméleti felkészüléshez  beiratkozáskor megkapod a teljes tananyagot a tesztvizsga gyakorló rendszer használatával együtt.  A kódoddal belépsz a rendszerbe, ahol a vizsgakérdéseket begyakorolhatod, természetesen saját időbeosztásod szerint kényelmesen online. A rendszer tartalmazni fogja az összes vizsgakérdést a helyes válasszal  és magyarázattal együtt, és csak akkor „ enged tovább”, ha már biztosan tudod a választ. Természetesen, ha kérdésed van gyakorlás közben, bármikor segítünk. A gyakorlati kisgéphajó oktatás során pedig felkészítünk a sikeres kisgéphajóvezetői vizsgára!

 

Mit tanulunk a gyakorlatban és mikor kezdünk el hajót vezetni?

A gyakorlati oktatás témakörei: motor- és hajóismeret, kötelező felszerelések és biztonsági felszerelések ismerete, csomók és kötélműveletek, elindulás és kormánykezelés, irányváltó kezelése, hajózás előre- és hátramenetben, hajózás lassú menetben és nyolcasok, hajózás siklásban, vízből mentés,kikötés oldallal. 

A gyakorlati oktatást igény szerinti időbeosztással, az oktatóval előre egyeztetett időpontokban, maximum 2 fős csoportokban tartjuk a sikeres elméleti vizsga után.

 

Hogyan zajlik a vizsga?

A vizsga elméleti, valamint gyakorlati részből áll. Az elméleti tesztvizsga a Hajózási Vizsgaközpontban ( Budapest XIII. Váci u. 188.) történik, a gyakorlati vizsga – mivel kikötőnk egyben vizsgahelyszín is – a Prestige Yacht Club Kikötőben történik. A vizsgát az oktatód és egy hatósági vizsgabiztos felügyeli. Főbb vizsgafeladatokat a gyakorlati oktatáson természetesen megtanuljuk és a jól ismert oktatóhajóddal vizsgázol a hazai pálya minden előnyével.

Elméleti vizsga: A vizsgát a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) tartja, az érintőképernyős tesztvizsga 2 tárgyból, összesen 40 perc.

  1. vizsgatárgy: Hajózási Szabályzat („Vízi KRESZ”) 20 kérdés-20 perc (75%=min. 15 pont a megfelelt)
  2. vizsgatárgy: Hajózási Ismeretek: 20 kérdés-20 perc (75%=min. 15 pont a megfelelt)  Témakörök: hajóvezetéstan, hajógéptan, hajózási földrajz, vízrajz, meteorológia.

    Gyakorlati vizsgafeladatok: Csomók és kötélműveletek bemutatása, Hajózásbiztonsági kérdések (kötelező tartozékok ismertetése, vízterület ismerete), Kikötői manőverek és hajóvezetői feladatok (elindulás, iránytartás, hajózás lassú menetben, fordulás, nyolcasok, hátramenet, siklás, kikötés, vagy horgonyra állás), Vízből mentés bemutatása (vízbe dobott mentőmellény szabályos mentése, hegymenetben).

     

Milyen arányban sikeresek a vizsgák?

Hajósiskolánk igen nagy arányú sikeres vizsgaszámmal büszkélkedhet, a gyakorlati vizsgán  99%-os az eredményünk, elméleti vizsgán is 80% feletti, de itt fontos az online tesztvizsga rendszerben történő egyéni otthoni gyakorlás, a megfelelő kattintásszámok elérése csakis rajtad múlik.

 

Mi a helyzet a biztonsággal?

A biztonság éppúgy fontos számunkra, mint a sikeres vizsgára történő felkészítés. A motorcsónak vizsga feladatainak begyakorlásán kívül fontos szempont, hogy valódi gyakorlati tudással rendelkező hajóvezetőket képezzünk, akik egy váratlan helyzetben is magabiztosan helyt tudnak állni.

 

Mit kell hozni a beiratkozásra?

Személyi igazolványt, lakcímkártyát, bármilyen iskolai végzettséget igazoló dokumentumot ( ezeket e-mailben is elküldheted kis felbontású fotó formájában) és a tandíjat -ot. A vizsgadíjakat még nem kell befizetni, azokat az NKH-nak utalod majd a tanfolyam elvégzése után a vizsgád előtt min.15 nappal.

 

Hol kell beíratkozni?

A Prestige Yacht Club Kikötőben, előzetes időpontegyeztetést követően ( Pataki Zoltán 70 773 8160).

 

Hol történik az elméleti oktatás?

1137 Budapest Carl Lutz Rakpart 29. a Kláris Irodahajón

 

Hol lesz a gyakorlati képzés?

1138 Budapest Meder u. 9 Marina part ( Prestige Yacht Club Kikötő). Mivel kikötőnk egyben vizsgahelyszín is, ezért a gyakorlati vizsga is itt lesz.

 

Milyen gyakran indulnak a tanfolyamok?

Havonta. Általában a hónap első szerdáján van az első oktatási nap és rá kb. 2 hétre a második, közben folyamatos otthoni online felkészülés a tesztvizsgarendszeren keresztül. Weboldalunkon 2023. év minden időpontját megtalálod és közösségi média felületeinken is folyamatosan közzétesszük az induló tanfolyamokat.

 

Adhatom-e ajándékba a tanfolyamot?

Természetesen, és biztos lehetsz benne, hogy nagy örömet fogsz okozni ezzel a hasznos ajándékkal! Hajóvezetői tanfolyam életre szóló élmény, ezt tapasztalatból mondhatjuk. Az utalványt nyomtatható formában e-mailben küldjük a kért névre kiállítva, hogy kézzelfogható formában is át tudd adni Szeretteidnek!

Ajándékozz tudást születésnapra, vagy bármilyen alkalomra, hogy a hétköznapok is megteljenek örömmel. Válassz minden évben februártól novemberig havonta induló hajóvezetői tanfolyamaink közül, hogy igényeidnek megfelelően készíthessük el a személyre szabott ajándékot!

 

error: Védett tartalom